To ΩΔΕΙΟ Εν Τέχνη είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με το Trinity College of London. Η συνεργασία αυτή στόχο έχει να δώσει ένα παραπάνω εφόδιο και μια μεγαλύτερη προοπτική στις μουσικές σπουδές των μαθητών μας.

Όπως ξέρετε τα Ωδεία υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.Τα πτυχία που δίνει το ΥΠ.ΠΟ είναι μεν αναγνωρισμένα από το κράτος και κάθε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα εντός της ελληνικής επικράτειας όμως δεν έχουν καμία διαβάθμιση. Στην ουσία δηλαδή δεν είναι αναγνωρισμένα εκτός Ελλάδος ως ανώτεροι τίτλοι σπουδών, όπως συμβαίνει σε όλες της Ευρώπης, αλλά είναι όλα ισότιμα με το απολυτήριο λυκείου. Αυτό δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη καθώς τα πτυχία μουσικής είναι διαβαθμισμένα μέχρι και το επίπεδο του Master.

Τι γίνεται όμως με τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά όργανα;  

Σε αυτά δεν υπάρχει ουδεμία αναγνώριση ή πιστοποίηση από το ΥΠΠΟ. Ως εκ τούτου όλα τα ωδεία εκδίδουν βεβαιώσεις σπουδών ως μια απέλπιδα προσπάθεια να πιστοποιήσουν τις σπουδές των μαθητών τους.

Μέσω της συνεργασίας μας με το  Trinity College οι μαθητές μας έχουν πλέον το δικαίωμα να αποκτήσουν αγγλικά πτυχία και διπλώματα στην Ελλάδα. To Trinity College of London ακολουθεί το grade exams system. Από την προκαταρτική ως την ανωτέρα υπάρχουν 8 grades. Για κάθε grade υπάρχει διαφορετικό βιβλίο με συγκεκριμένα κομμάτια από τα οποία ο ενδιαφερόμενος διαλέγει σε ποια θα εξεταστεί. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή στα ετήσια δίδακτρα του μαθητή. Η μόνη οικονομική υποχρέωση που προκύπτει (για τους μαθητές οι οποίοι θα δώσουν εξετάσεις)  είναι τα εξέταστρα τα οποία πηγαίνουν απευθείας στο κολλέγιο.


 

Διαδικασία εξετάσεων

Στις εξετάσεις είναι παρόντες ο μαθητής που εξετάζεται με τον εξεταστή ο οποίος είναι ορισμένος από το κολλέγιο και είναι κατά βάση Βρετανός. Οι εξετάσεις γίνονται στα αγγλικά. Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν γνωρίζει αγγλικά μπορεί να παρευρεθεί μεταφραστής.

Ο σπουδαστής εξετάζεται σε τρία κομμάτια της ύλης, παίζει δύο κλίμακες με τα arpeggio τους και απαντάει σε θεωρητικές και ακουστικές ερωτήσεις.


ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Οι μαθητές των κλασικών οργάνων δικαιούνται πιστοποίηση από το ελληνικό ΥΠΠΟ. Παρόλα αυτά επειδή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στην ύλη μπορεί ένας μαθητής, είτε για να έχει ένα τίτλο σπουδών αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη, είτε διότι θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, είτε για να έχει ένα πιο ΄΄δυνατό΄΄ βιογραφικό να δώσει εξετάσεις για να αποκτήσει κάποιο δίπλωμα.

Μετά τα grades υπάρχουν διπλώματα που έχουν τις παρακάτω αντιστοιχίες:

  • Πρώτο Δίπλωμα: ATCL αντίστοιχο με το 1ο έτος Bachelor
  • Δεύτερο Δίπλωμα: LTCL αντίστοιχο με Bachelor
  • Τρίτο Δίπλωμα: FTCL αντίστοιχο με Master

Ucas

Τα UCAS είναι ο επίσημος οργανισμός για τη διαχείριση των αιτήσεων προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλίας σε όλους τους τομείς και ειδικότητες. Μέσω των UCAS κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να μάθει από ποια πανεπιστήμια προσφέρονται τα προγράμματα σπουδών που επιθυμεί και να κάνει αίτηση προς τα Πανεπιστήμια της αρεσκείας του. Είναι κάτι σαν τα δικά μας μόρια. Η σημαντική όμως διαφορά είναι ότι  δεν αφορούν μόνο σπουδές γύρω από τη μουσική αλλά οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο (οικονομικά, ιατρική κτλ).

Στο Trinity College of London τα UCAS μετράνε στα grades 6,7,8.        

              ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ UCAS ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ

 

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ

ΒΑΘΜΟΣ

Grade 6

Gr 7

Gr 8

Grade 6

Gr 7

Gr 8

Distincion

45

60

75

15

20

30

Merit

40

55

70

10

15

25

Pass

25

40

55

5

10

20

 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Trinity College of London μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.trinitycollege.co.uk      

Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του Ωδείου.

 

Με τιμή

Τσιβούλας Α Δημήτριος